In vroegere tijden was Terherne, net als veel dorpen om ons heen, alleen over water te bereiken. De boeren vervoerden hun vee en hun waar in  boerepreammen. Met de komst van het hedendaagse vervoer dreigden de pramen in de vergetelheid  te raken. Veel pramen zijn helaas op de schroothoop tot hun einde gekomen.  Gelukkig duiken de overgebleven pramen steeds vaker op en worden zijn in ere  hersteld. De laatste jaren worden er met boerepreammen zeer fanatieke en fantastische  wedstrijden gezeild!

Pream 324

Vanaf 2004 organiseren we samen met de vereniging “Fryske  Boerepream” het Preamsilen in Terherne. De “Fryske Boerepream” is een  aantal jaren geleden in het leven geroepen om voor het behoud van de originele  Boerepreammen te zorgen. Met ingang van 2004 worden er voor deze preammen 3  wedstrijdseries georganiseerd. In Woudsend en in Grou worden de 1e twee  wedstrijden gezeild en bij ons op de Poelen zal de slotwedstrijd worden gezeild.

Er wordt in deze serie gestreden om het Friese  Kampioenschap! Voor de komende jaren zal de finale van deze competitie  jaarlijks door W.S.V. Onder Ons samen met de vereniging “Fryske Boerepream”  georganiseerd worden op de Terkaplester Poelen!